Erősport: Juhász Péteré az első téli arany, Molnár Zsolt dobogón

2021, Február 24 - 19:59

Erősport: Juhász Péteré az első téli arany, Molnár Zsolt dobogón

A székesfehérváriak uralták a Pusztakovácsiban megrendezett CESA® (Közép-Európai Erősember Szervezet) Felföldi Játékok Challenge téli országos bajnokságát. Az open kategóriát Vass István rendkívül kiélezett küzdelemben, csupán több részelsőségével nyerte meg; eközben masters kategóriában Mounier Stephane zárt az élen.

A verseny díjazása

Két kategóriában, összesen tizenegy – a hagyományoknak megfelelően skót szoknyába, azaz kiltbe öltözött – atléta vágott neki Puszakovácsiban a téli ob-nak. A résztvevőkre öt a klasszikus Felföldi, illetve az erősember versenyekből „mixelt” szám várt.

Az open kategória küzdelmei rendkívül kiélezetten alakultak. Még akkor is, ha a Felföldi számok specialistájának számító, az októberi classic ob-t is megnyerő Vass István végül igazolta a papírformát. Mészáros Dávid ugyanakkor rendkívül közel került ahhoz, hogy kifogjon székesfehérvári riválisán: a két sportoló között csupán a több részsiker, azaz a megnyert számok száma döntött.

Kőlökés

Vass nyerte az open stone-t – itt egy 7,8 kilogrammos követ kellett minél távolabbra hajítani egy kézzel arc mellől –, a 17 kilós láncossúly hajítást és a klasszikusabb erősportszámnak számító kamionhúzást. A másik oldalon Mészáros „csak” a vegyespakolást és a pózna áthajítást tudta megnyerni.

„Őszintén mondom, hogy szeretem, amikor ilyen szorosak a versenyek, sokkal motiválóbb, sokkal inkább feszegetjük a határainkat, mint amikor már két szám után látszik, hogy tartalékolva is meglehet az arany – értékelte a Prémium Média & Sport Managementnek Vass a végig szoros versenyfutást, aki az utolsó számhoz már azzal a tudattal állhatott oda, hogyha az első kettőben végez, meg kell legyen az arany.

Láncossúly hajítás

„Tudtam, hogy Dávid az erőszámokban jobb, mint én. Arra építettem az egész versenyt, hogy próbáltam a nehézatlétikai számokban minél jobb lenni, hogy a végén legyen előnyöm, mert éreztem, hogy szükség lehet rá. Ez sajnos be is igazolódott, a tárgypakolásnál kicsúszott a kezemből a malomkő, de a nagyon fontos harmadik hely meglett így is a számban. Ezzel utolsóként állhattam a póznahajításhoz, ami amellett, hogy rengeteg rutint és technikai tudást igényel, kissé szerencse kérdése is. Volt annyi előnyöm, hogy a második hely is elég legyen, így nem volt olyan nagy a nyomás” – tette hozzá a 35 esztendős versenyző, aki a Felföldi Játékok mellett az erősemberek CESA® téli ligájában is bizonyít, két állomás után két győzelemmel vezeti a B-osztályt.

Pózna dobás

A pusztakovácsi Felföldi Játékokon masters kategóriában ugyancsak fehérvári versenyző, az októberben saját korosztályában szintén classic ob-címet nyert Mounier Stephane végzett az élen. Ő a vegyespakolás kivételével minden számban a legjobb volt.

Vass István a kamionhúzást követően
Rönk vállra
A tárgypakolás utáni öröme Szegi Attilának!

CESA FELFÖLDI JÁTÉKOK, CHALLENGE TÉLI OB
EREDMÉNYEK
Open kategória
1.: Vass István, 32 pont (több megnyert számmal)
2.: Mészáros Dávid, 32
3.: Boros Szabolcs, 22

4.: Zsámbok Zsolt, 17
5.: Kocsis Kázmér, 16
6.: Vekas Martin, 16
7.: Petes Varga Dániel, 5


Masters

1.: Mounier Stephane, 19 pont
2.: Szegi Attila, 15
3.: Dusnoki Imre, 10
4.: Palágyi Dávid, 6