Úszás: így tenné büszkévé a kisfiát Bernek Péter

2021, Február 21 - 14:27

Úszás: így tenné büszkévé a kisfiát Bernek Péter

Újdonsült apukaként, friss nézőpontokkal készül harmadik olimpiai részvételére Bernek Péter. A BVSC színeiben versenyző úszóval 2021-es terveiről, a hosszú idő után ismét nemzetközi versenyen szerzett tapasztalatairól, a tokiói olimpiáról és az apai és élsportolói szerepek összeegyeztethetőségéről is beszélgetett a Prémium Média.

Bernek Péter a BVSC uszodájában

„Szeretném élvezni, hogy ott lehetek az olimpián” – fogalmazza meg Bernek Péter a 2021-es évre vonatkozó legfontosabb sportszakmai célját. A BVSC 28 éves sportolója a harmadik olimpiájára készül, igaz, a tokiói játékok rajtjáig még sok feladat vár rá. Hogy jelenleg hol is tart, arról február elején a Nizzában megrendezett nemzetközi Golden Tour-versenyen kapott visszajelzést.

A rövid pályás világ- és Európa-bajnok hat számban indult és háromban döntőzhetett, 400 vegyesen bronzérmet nyert.

„A koronavírus miatt nem volt ideális a helyzet, majd egy éven át nem voltak nemzetközi versenyeink. Edzésben maradtunk, de a hazai megmérettetéseken kívül nem voltak valódi versenyeink, ettől pedig úrrá lett rajtam némi fásultság. Nizzában viszont sikerült sokkal jobban felszívnom magam. Ha az időket nézem, nagyjából reális, február környékén itt szoktunk tartani, van, ami lehetne fél másodperccel jobb, van, ami volt fél másodperccel rosszabb is. Elégedett vagyok. Akadnak technikai hibák, amiken lenne mit csiszolni. De így, hogy Nizzában ezek kijöttek, bőven van is időnk javítani rajtuk. Az irány szerencsére jó!” – mondja a Franciaországban szerzett tapasztalatokról.

Az olimpiai kvalifikációról is döntő országos bajnokságig még öt hét van.

„200 és 400 vegyesen megvan az A-szintes időm, ám 200-on csak a harmadik vagyok idehaza. Ez azért fontos, mert az olimpián egy számban maximum ketten indulhatnak ugyanabból az országból. A fókusz viszont most 200 háton van. Ott egyelőre csak B-szintem van, viszont enyém az országos csúcs, attól pedig jelenleg még másodpercekre vagyok. Ugyanakkor talán 2018-ban úsztam utoljára úgy a számot, hogy igazán erre éleztük ki a munkát. Hiszek abban, hogy azt a szintet újra el tudom érni, és akkor nem lesz gond. Attól még mindig további két másodpercre van a rekord. Jól felépített munkával, folytatva az eddigieket a közelében lehetek az ob-n.”

Bernek Péter világbajnok úszó

Ha mindez összejön, Bernek azt reméli, a londoni és a riói olimpián szerzett tapasztalatokat is kamatoztatni tudja majd Tokióban.

„Korábban volt, hogy nagyon ráfeszültem. Most szeretném egyszerűen jól érezni magamat a bőrömben és egy jót versenyezni. 2012-ben voltam nyolcadik a váltóval, most szeretném másként megélni a dolgokat, úgy odaállni a rajtkőre, hogy azt élvezzem. Nem sokszor adatik meg egy ember életében, hogy olimpián versenyezzen, úgy szeretnék kimászni, hogy abban az úszásban minden benne volt. Nem akarok azon aggódni, hogy hányadik helyre lehet elég, egyszerűen azt akarom érezni, hogy egytized másodperc nem maradt” – tekint előre.

Hozzátette, nem aggódik amiatt, hogy a koronavírus-járvány következményeként hozott szigorú egészségügyi és viselkedési szabályok az olimpiai verseny rovására mennének. „Nekünk az a legfontosabb, hogy legyen olimpia. Ha medencébe tudunk ugrani Tokióban, már az is óriási élmény és élvezet lesz. Kár lenne ráfeszülni a körülményekre, a vírushelyzet nem rajtunk múlik, én, versenyzőként csak egy dolgot tehetek: igyekszem mindenre a lehető legjobban felkészülni. Illetve még azt, hogy mindent elkövetek azért – és nagyon bízom is benne, hogy így lesz -, hogy ne kapjam el a vírust.”

A felkészülésben tavaly óta a világ egyik vezető sportruházati márkája, a Speedo segíti a különböző számokban összesen több mint 40 országos bajnoki címet nyert úszót.

„Itthon és a közép-európai régióban annyira nem bejáratot a brand, de a világ két legnagyobb úszómárkájának egyikéről beszélünk, még szép, hogy óriási megtiszteltetésként éltem meg, hogy együtt dolgozhatunk. Számomra elég nagy motiváció, hogy itthon az én segítségemmel lehet még ismertebb és elismertebb a márka. Persze a közösségi média idején világsztárok Facebook-, Instagram-oldalán bárki találkozhatott már a Speedoval, de talán így még közelebb kerül a magyar emberekhez. Az ideális egyébként is az lenne, ha minden úszó olyan dresszekben versenyezhetne, ami számára a legkényelmesebb, örülök, hogy klubszínekben ezeket használhatom.”

Annyi biztos, ez az olimpia, miként az olimpiai felkészülés is, más Bernek számára. Ezúttal ugyanis nemcsak versenyzőként, hanem apaként is helyt kell állnia. Feleségével, a korábbi úszó Bernek-Mutina Ágnessel közös kisfiúk, Milán, decemberben született.

„Persze, hogy eszembe jut, hogy még, ha nem is érti pontosan, hogy mi történik, ő is láthat majd a tévében. Verseny közben nem szoktam azzal foglalkozni, hogy kik néznek, kik nem. De így tudat alatt biztos, hogy bennem van, hogyha egyszer nagyobb lesz és visszanézi, olyan teljesítményt lásson tőlem, amire ő is büszke lesz és esetleg azt tudja mondani, »te vagy a példaképem«.”

Mi sem természetesebb, apa-fiú programjuk is a vízhez kötődik.

„Sokszor érzem azt, hogy jó lenne még több időt tölteni itthon, és nagyobb szerepet vállalni a feladatokban, de ez nem egyszerű, ha az ember hat órát a medencében tölt. Tudtuk és készültünk is rá, hogy ilyen lesz. De néha tudatosan kell figyelmeztetnem magam arra, hogy pihennem kell, mert van egy fontos célom, és Milán érdeke is az, hogy a lehető legjobban helyt tudjak állni a következő hónapokban. Amit viszont tapasztalat, hogy kell egy igazi apa-fiú program, ez nálunk a fürdetés. Szerencsére nagyon szereti a vizet, kifejezetten élvezi a fürdést.”

Adja magát a kérdés, mint profi úszók, szeretnék-e, ha egyszer Milán is ezt a sportágat választaná.

„Célunk, hogy vízbiztosan megtanuljon úszni. Hogy profi is legyen? Majd ő eldönti, ráerőltetni semmit nem akarunk. Úgy szeretnénk nevelni, hogy egészséges legyen és lehetőleg szeressen sportolni, nem kell élsportolónak is lennie” – mondja a közepesen távoli jövőről Bernek Péter.

Prémium Média