Szabó Szebasztián: olyan formában vagyok, amire számítottunk

2022, Május 1 - 12:43

Szabó Szebasztián: olyan formában vagyok, amire számítottunk

A Győri Úszó Sportegyesület 26 éves kiválósága sikeres országos bajnokságon van túl, a június 17-én kezdődő budapesti világbajnokságon pedig a négy egyéni száma mellett a 4x100 méteres gyorsváltóban is bevetésre készen áll.

A világ idei legjobb időeredményével nyerte az 50 méteres pillangóúszást Szabó Szebasztián az úszók debreceni nagymedencés országos bajnokságán.

„Nem lepett meg az eredmény. Erre számítottunk, az 50 pillangó a kedvenc számom és bíztam a jó eredményben” – árulta el a 26 éves úszó a Prémium Média & Sport Management Zrt. érdeklődésére. Szabó Szebasztián egyéni rekordja 18 századdal jobb, azaz a formája még nem volt csúcsra járatva az ob-n.

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy a legjobb formában legyek, mivel másfél hónap múlva rendezik meg a világbajnokságot. Az 50 pillangó egy nagyon rövid és egyben gyors versenyszám. Nem foglalkozom azzal, hogy az időeredményem mire lesz elég, annyit tudok, hogy a döntőben bármi megtörténhet” – fűzte hozzá a szám Európa-bajnoka.

Noha az 50 pillangó nem olimpiai szám, Szabó Szebasztián nagy lehetőséget lát ebben a versenyszámban, mint ahogyan az 50 gyorsban is. „Nagyon optimista vagyok, hogy a 2024-es párizsi játékokon ebben a számban is jó leszek. Már az országos bajnokságon sikerült olimpiai A-szintet úsznom. Őszintén, nagyon sok potenciált lattok még ebben” – magyarázta.

Szebasztián a budapesti világbajnokságon négy egyéni számban készül indulni, 100 pillangón és gyorson is megmérettetné magát.

„Szerintem pont olyan formában vagyok, amire számítottunk. A sprint számok elég jól mennek, a 100 pillangón még dolgozni kell. Ez a szám nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretném, de szerintem jó lehet majd a jövőben. Európa-bajnok lettem Kazanyban, nagyon jó formában voltam és hasonlót vártunk a vb-re is, csak sajnos a covid miatt nem tudtam úszni majdnem három hétig a verseny előtt, a formám nem maradt meg és az ott nem sikerült jól. Az a terv, hogy újra a korábbi szinten legyek” – tekintett előre.

„A 100 gyors nem a legerősebb számom, szerintem a negyedik helyen áll most, de mégis olimpiai szintet tudtam úszni, és erős tag vagyok a 4x100-as gyors váltóban. Magyarországnak elég jó gyorsúszói vannak, a tokiói olimpián ebben a számban ötödikek lettünk, ami nem egy gyenge eredmény. Számomra nagyon fontos a váltó is, mert ott nem csak magamért úszom, hanem még három emberért és együtt egy országot képviselünk” – folytatta.

„Úgy vélem, 50 pillangón van most a legnagyobb esélyem, de azért bízom abban, hogy a többi számban is jól fogok szerepelni. A hazai pálya nagy motiváció, nagyon jó érzés, amikor tele van a Duna Aréna” – zárta szavait az úszó, aki a hazai vb előtt szeretne még minél több versenyen részt venni.